fairbars øl

Lige siden fairbar åbnede i 2008, har øllet været en vigtig del af barens DNA. Vi sætter en ære i at præsentere dig for det ypperste, som danske og udenlandske bryggerier kan tilbyde netop nu.

Dette betyder også, at vi jævnligt udskifter vores øl – men her på siden kan du altid få et overblik over hvilke fadøl og flaskeøl fairbar tilbyder lige nu.

Hvis du har svært ved at beslutte dig, kan du for 95.-
købe en smagsplanke med 5 øl á 10 cl samt peanuts.

Aktuelle fadøl

Nr.
Bryggeri
Ølnavn
Ølkat.
Pris
Alk. %
Beskrivelse
1Familien Ølgaard (DK)fairbars pilsnerMild25/454,60%Pilsner. Brygget af familien Ølgaard på Midtfyn Bryghus. Mulighed for studierabat.
2Ebeltoft Gårdbryggeri HellesMild35/604,70%Helles. En let og lækker lager, som man aldrig bliver træt af
3Beavertown (UK)Gamma RayHumlet40/655,40%American Pale Ale. Humler: Magnum, Columbus, Bravo, Amarillo.
4Fanø BryghusWarmongerHumlet35/605,20%Milkshake IPA. Hazy humle-snask fyldt med Amerikanske humler.
5Humleland (Aarhus)TidsoptimistenSkør35/605,70%Saison. Saison med Motueka- og Hersbruckerhumle (New Zealandsk og tysk humle)
6Mikkeller (Kbh)Ich bin Berliner Weisse Frederiksdal CherrySkør35/605,00%Berliner Weisse med kirsebær fra Frederiksdal.
7Bierbrouwerij De Koningshoeven (NL)La Trappe DubbelSød35/607,00%Belgisk Dubbel. Dyb brun farve med noter af de anvendte karamelmalte.
8Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck (B)Barista Chocolate QuadSød45/--11,00%Quadrupel. Masser af flødekaramel, chocolade og kaffenoter i denne store belgier.
9Fanø BryghusBlack SunSort35/605,50%Belgian Dark Ale. Gæret belgisk og humlet amerikansk.
10Fanø BryghusGorm the OldSort40/--10,10%Imperial Milk Stout. Fyldig varme med laktose, kakao nibs og vanilie.

Fairbars ølkatogorier

Mild

Det milde øl er let at drikke, og har ofte en alkoholprocent på 4-5%.

Øltyper: pilsner og weissbier.

Humlet

Humlede øl er friske og bitre, og humlesmagen er i fokus. Typisk 5-7% alkohol.

Øltyper: IPA (india pale ale), APA (american pale ale)

Sød

Øl med sødme og fylde, som ofte har karamelsmag fra malten. Kan også være krydrede.
Øltyper: barley wine, strong ale, juleøl

Sort

Det sorte øl får farve og smag af mørkristet malt. Indeholder ofte noter af kaffe, lakrids og chokolade.
Øltyper: porter, stout, imperial stout

Skør

Disse øl skiller sig ofte ud fra mængden, ved f.eks. at være syrlige, røgede, eller tilsat frugt, krydderier eller urter.
Øltyper: lambic, røgøl, frugtøl

Øvet

Milde øltyper findes i de fleste lande. Englænderne brygger mild ales og blond ales. I Tyskland finder man også kellerbier og wienerøl. Belgierne brygger witbier. I USA laver man california common.

Ekspert

Lyst øl blev opfundet i Tjekkiet i 1840’erne via en ny metode til maltristning som ikke giver farve. Dette blev grundlaget for Pilsner Urqell, og det lyse øl blev hurtigt populært i resten af Europa, hvor det udkonkurrede mørke, overgærede øl. I dag brygger man pilsnere i hele verden, og lyse undergærede øl udgør ca. 90% af ølmarkedet. California Common er en særlig amerikansk udgave af pilsnerøl, som opstod på vestkysten i midten af 1800-tallet. På grund af det varme klima gærede øllen ved en højere temperatur, og derfor har disse øl mere smag fra gæren

Øvet

Humlede øl varierer meget i styrke, fra lette session IPA’er på 4-5% til imperial IPA’er på langt over 10%. I USA er det også populært at brygge humlede udgaver af andre øltyper, f.eks. barley wine, pilsner og saison.

Ekspert

Bitterheden i humlede øl stammer fra humlens alfasyre, som ofte angives i IBU (International Bitterness Units). En meget bitter IPA har omkring 100 IBU, men eksperimenterende mikrobryggerier har lavet øl med langt over 1000 IBU. Smag og aroma fra humlen er det første der forsvinder i en øl, så derfor er humlede øl bedst når de lige er blevet brygget. Alfasyren bliver med tiden omdannet til andre stoffer, og efter et par år kan en god IPA ende med at smage af våd pap. Øl der er brygget med europæiske humlesorter har dog et højere indhold af betasyre, som er mere stabilt.

Øvet

I mange lande findes der søde øl hvor maltsmagen er i centrum. Fra England finder man barley wine og strong ale, fra Tyskland oktoberfest- og bockøllene, fra Belgien dubbel og quadrupel, og fra Skotland scotch ale. Mørke øl findes også i søde udgaver, f.eks. sweet stout.

Ekspert

Søde øl har ofte smagsnuancer af karamel og forskellige former for frugt. Disse nuancer udvikler sig med tiden, og eksempelvis vil smagen af blommer langsomt ændre sig til svesker. Derfor egner søde øl sig godt til at blive gemt. Hvis øllen er stærk og sprittet vil smagen af alkohol også aftage med tiden indtil den næsten forsvinder. Belgierne tilsætter forskellige typer kandissukker til de fleste af deres øl. Det gør dem ikke sødere da gæren spiser det hele, men de bliver stærkere og får smag fra sukkeret.

Øvet

Den engelske porter, og den irske stout, er blevet videreudviklet af amerikanerne. De har skruet op for intensiteten, og tilføjer alt fra kaffe, lakrids og chokolade, til vanilje, bourbon, kanel og chili.

Ekspert

Udover portere og stouter fra England, Irland og USA, bliver der også brygget sorte øl i de baltiske lande, særligt i Polen. Her brygger man baltiske portere, en undergæret øltype hvor sammensætningen af malttyper er det vigtigste, og gæren og humlen træder i baggrunden. Den mørkristede malt i portere og stouter egner sig godt til lagring. Den ristede smag ændrer sig langsomt og bliver chokolade- og portvinsagtig.

Øvet

Mange af disse øl stammer fra belgien, hvor man brygger tørre og syrlige lambicøl. I Tyskland findes der røgøl i forskellige varianter, samt berliner weisse, en syrlig hvedeøl, og gose, en saltet hvedeøl.

Ekspert

Belgiske lambicøl er spontangærede, hvilket betyder at de er gæret med den vildgær som findes i luften omkring bryggerierne. Denne gæringsproces er meget langsom, og undervejs bliver der dannet mælkesyre som gør øllet syrligt. Nogle lambicøl bliver tilsat frugt eller bær så øllet får flere nuancer. Røgøl brygges med en portion røget malt, som også benyttes til røget whiskey, og røgen træder frem i aroma og smag. Røgmalt bruges også i mindre mængder i mørke øl som et slags krydderi.